Какво трябва да знаете преди да поръчате онлайн магазин?

Какво е онлайн магазин?

Кой има нужда от онлайн магазин?

Какво разглеждаме в тази статия?

Продукти - управление на продукти в онлайн магазина

Качване на продукти

Редактиране на продукти

Качване / редактиране на много продукти наведнъж

Обновяване на продуктите от отдалечени източници

Поръчки - управление на поръчки в онлайн магазина

Нови поръчки - известия за нови поръчки в онлайн магазина

Преглед и редакция на поръчка

Приключване на поръчки

Клиенти на онлайн магазина

Лесно пазаруване с 1 клик

Групи на регистрираните клиенти

Лоялни клиенти  - (returning customers)

Доставки

Цени според локацията

Цени според теглото

Безплатна доставка

Плащания – как ще плащат вашите клиенти?

Наложен платеж - предимства и недостатъци

ePay  - Кредитни карти / ePay.bg сметка  / EasyPay / B-Pay

PayPal – кредитни карти / плащане чрез PayPal баланс

Изработка на вашия онлайн магазин

Дизайн на онлайн магазина

Структура на онлайн магазина

Срокове

Име – domain.com

Сървър – параметри

Контактни данни

Скорост на работа

Маркетинг – Как да превръщате потребителите в клиенти?

Онлайн чат с оператор

Статистики и анализи

Проследяване на поръчки

Ваучери

Промо кодове

ВИП карти

Отстъпки за количество

Промоции

Виртуален портфейл за лоялни клиенти

 

Какво е онлайн магазин?

Онлайн магазините са вид уеб сайтове, от които потребителят може да купи определена стока.  Плащането се извършва по електронен път или с наложен платеж по избор на клиента. Клиентът получава стоките чрез куриер или пощенска услуга.

Кой има нужда от онлайн магазин?

Търговците, които искат да продават повече и да разширят неограничено бизнеса си.

Онлайн магазинът е изключително подходящ за стартиращи търговци с минимален  капитал и без складови помещения.

Какво разглеждаме в тази статия?

Представяме ви онлайн магазините, които  предлага нашата фирма и етапите, през които преминават търговците като наш клиент при изработката на онлайн магазин.

Тук ще намерите синтезирано описание на процеса на работа с нас и всички аспекти и инструменти, които са важни от първия ни телефонен разговор до готовия онлайн магазин и неговата експлоатация.

Продукти - управление на продукти в онлайн магазина

Качване на продукти

Най-често задаваният въпрос е как да си качим продуктите. Отговорът е чрез лесен за ползване, богат на възможности интуитивен интерфейс. За начинаещите предлагаме бързо ръководство и описание със снимки на отделните екрани.

Редактиране на продукти

Друг често задаван въпрос е как да редактираме продукт. Отговорът е чрез лесен за ползване интерфейс,  където бързо да намирате конкретния продукт, който искате да редактирате. Стъпките за редакция също са описани в бързото ръководство.

Качване / редактиране на много продукти наведнъж

Едно от предимствата на нашите магазини е, че можете да редактирате продуктите си накуп директно в Excel. Обикновено това се налага при първоначалното качване на продуктите в магазина. На разположение имате пример как да оформите Excel файла, описан стъпка по стъпка в бързото ръководство.

Обновяване на продуктите от отдалечени източници

Когато се налага множество продукти да бъдат синхронизирани с отдалечени източници – бази данни, които се обновяват ежедневно (например с нови складови наличности и цени), имате тази възможност благодарение на множественото редактиране на продукти през Excel.  При заявка предлагаме и напълно автоматизирано обновяване.

Поръчки - управление на поръчки в онлайн магазина

Предлагаме Ви най-добрите инструменти, с които да обслужвате лесно своите клиентски поръчки.

Нови поръчки - известия за нови поръчки в онлайн магазина

Когато се направи нова поръчка, вие веднага получавате известие за нея на посочен от вас email адрес. Така вие имате възможността да реагирате бързо и да финализирате поръчката максимално скоро. Съветваме email адресът, на който се получават поръчки, да е свързан с вашия умен телефон / таблет, така че да разбирате за тях веднага.

Преглед и редакция на поръчка

В панел Поръчки можете да прегледате новата, както и архив от стари поръчки и да ги редактирате, ако това се налага. Това Ви улеснява при директен контакт с клиент, който иска промяна в поръчката си, изпратена през сайта.

Приключване на поръчки

В панел Поръчки можете да финализирате поръчка ръчно, като смените статуса на Приключена.  Операцията е само с 2 клика и става изключително бързо. Системата предлага възможности много оператори да работят едновременно.

Клиенти на онлайн магазина

Всеки иска да полага по-малко усилия и да получава повече. Най-вече клиентите, пазаруващи онлайн. Улеснили сме максимално процеса на покупка в онлайн магазина, за да имате висок ръст на продажби за по-кратко време.

Лесно пазаруване с 1 клик

Според изследвания на потребителското поведение, проведени в световен мащаб, включително и в България, колкото по-малко стъпки са необходими, преди поръчка, толкова по-голям е шансът за реализация.

При предлаганите от нас онлайн магазини този процес е сведен до 1 стъпка и пазаруването е изключително удобно и без усилия за крайния клиент и води до ръст на продажбите.

Групи на регистрираните клиенти

Винаги имате редовни клиенти, за които искате да предложите преференциални цени. На разположение е опцията потребителски групи, които Вие задавате съвсем лесно от административния панел. За всяка група може да се определят различни цени и отстъпки за всеки продукт.

Лоялни клиенти  - (returning customers)

Как да превръщате клиентите си в лоялни и отново връщащи се.  На разположение са маркетингови инструменти, като месечен бюлетин, събиране на точки, които могат да бъдат приравнявани към парични единици, промоции, купони за отстъпки и ваучери за подарък. Прегледайте точка Маркетинг за повече подробности.

Доставки

Възможността за избор на доставчик на стоката до вратата на клиента е била винаги примамлива. Може да изберете да работите с който и да е куриер или пощенска служба.

Цени според локацията

При далечни пратки разходите се различават от тези само за страната. Затова на разположение разполагате с калкулатор за определяне на цената според крайната дестинация на стоката. При избора си на дестинация клиентът вижда колко ще му струва доставката.

Цени според теглото

Стоките варират по тегло и това се отразява на цената за доставка. Цената според локацията и цената според теглото формират крайната цена за доставка.

Безплатна доставка

При покупка над определена стойност може да предложите безплатна доставка. Друг вариант е да пуснете безплатна доставка независимо от стойността на поръчката.

ПРИМЕР:

  • Поръчка над 50лв.  – безплатна доставка
  • Безплатна доставка за всяка поръчка.

Плащания – как ще плащат вашите клиенти?

Вашите клиенти имат различни предпочитания, когато пазаруват онлайн.  Дайте им възможност да Ви платят, както те искат.

Наложен платеж - предимства и недостатъци

Популярен метод на плащане е наложеният платеж, който все още много хора предпочитат да използват като най-сигурен и удобен. Предимствата са, че при доставка клиентът може да види стоката и тогава да я плати в брой.

ePay  - Кредитни карти / ePay.bg сметка  / EasyPay / B-Pay

Един добър начин за електронно разплащане, който се предлага в нашите онлайн магазини е методът ePay. Той може да включва следните начини за разплащане в зависимост от споразумението на търговеца с ePay.

  • EasyPay – плащане в брой или с карта на гише.
  • B-Pay – плащане с дебитна карта на банкомат.
  • Банков превод – плаща се чрез  електронно банкиране или на гише в банка.
  • Кредитна карта – крайният клиент може да плати с кредитна карта веднага в страницата на ePay. 
  • Микросметка - крайния клиент може да плати след вход в микросметката си в ePay.

Този метод е наистина удобен и работи отлично за България.
*Изисква договор между търговец и ePay.

PayPal – кредитни карти / плащане чрез PayPal баланс

PayPal e един добър начин за електронно разплащане в цял свят. Той може да включва  следните начини за разплащане:

  • PayPal – разплащане чрез балансa на крайния клиент в PayPal.
  • Credit Card – приема кредитни карти.

Този метод е наистина удобен и работи отлично за клиенти от цял свят.
*Изисква регистрация в PayPal.com

Изработка на вашия онлайн магазин

Дизайн на онлайн магазина

При това огромно разнообразие от дизайни, които излизат всеки ден на пазара, ние се стремим да бъдем винаги в крак с най-модерните тенденции. След кратка консултация с вас предлагаме 3 дизайна, които смятаме, че пасват на вашия стил и бизнес. Избирайки  1 от тях и след още една консултация, променяме дизайна изцяло по ваш вкус и в резултат на това получавате уникален дизайн.

Структура  на онлайн магазина

Желателно е да създадете вашите категории, подкатегории, статични страници и главно меню още преди да е готов вашият онлайн магазин. Тези неща са независими от изработката и е добре да се мислят по-отрано.

Срокове

Основният елемент, който би забавил изработката на магазина, са постоянните корекции по дизайна в процеса на работа. Знаем, че за някои от вас е трудно да си представите в детайли какво искате да има и как да изглежда вашият онлайн магазин. Затова сме предвидили  няколко консултации в началото на процеса, които трябва да доведат до една финализирана рамка на дизайн, която да следваме.

Име – domain.com

Добре е да се помисли предварително как искате да се казва магазинът Ви. Ако вече имате работещ сайт,  препоръчваме да се запази името и да се пусне на shop.domain.com или domain.com/shop

Сървър – параметри

Работим с реномирана хостинг компания, където може да получите 24 часово обслужване, ако по някаква причина не може да достъпите сайта си. Избираме хостинг план, който да съответства на нуждите на магазина Ви.

Контактни данни

Нещо важно, но често пропускано от търговците, са контактните данни: телефон, физически адрес (ако има) и email. Email адресът за контакт може и е желателно да бъде на същия домейн като магазина. 

Скорост на работа

Нашите магазини са оптимизирани да поемат неограничени количества продукти и категории.  Скоростта на работа при високи обеми от продукти се запазва сходна с тази при ниски обеми.

Маркетинг – Как да превръщате потребителите в клиенти?

Ще разгледаме основните инструменти и методи, които предлага онлайн магазинът. С тяхна помощ ще можете по-лесно да привличате клиенти.

Онлайн чат с оператор

За клиента, който разглежда даден продукт, е изключително удобство да зададе въпросите си в чат прозорец и да получи отговора от оператор.

Статистики и анализи

Изключително подробната статистика за продажбите Ви дава възможност да усетите пулса на вашите клиенти и да ги изненадвате своевременно и адекватно с нови предложения, които биха довели до ръст в продажбите.

Проследяване на поръчки

Най-просто казано това е резултатът от платената реклама, която имате. Кои потребители са станали ваши клиенти и от какво са се интересували преди да закупят определен продукт. Източниците на реални поръчки са безценна информация за всеки онлайн търговец.

Ваучери

Изпитан метод за стимулиране на продажбите са ваучерите за отстъпка. Независимо дали  стартирате или имате изградено име ваучерите за отстъпка са добър инструмент за повишаване на интереса към вашия магазин.

Промо кодове

Участвате в събитие на което сте говорили с много хора? Раздайте им промо кодове за вашия онлайн магазин и ги превърнете в лоялни клиенти с минимално усилие.

ВИП карти

Още един отличен инструмент за създаване и увеличаване броя на лоялните клиенти в онлайн магазина. ВИП клиентите са онези, които биха разгласили мълвата за вас и вашите изгодни оферти от уста на уста. Стимулирайки ги с ВИП карти те ще се чувстват специални и ценени от вас.

Отстъпки за количество

Купете два и вземете третия безплатно. Често използван и работещ похват в маркетинга, който доказано увеличава продажбите както на живо така и онлайн.

Промоции

Черен петък, кибер понеделник, коледни намаления, пролетни намаления и други редовни промоции задържат вниманието на клиентите Ви.

Виртуален  портфейл  за лоялни клиенти

Царят на инструментите за лоялни клиенти. При всяка покупка регистрираният клиент трупа кредит в своята виртуална сметка, който може да бъде  използван при следваща покупка. Така печелите регистрирани клиенти, които могат до получават email бюлетин от вас и си гарантирате че те ще се върна за поне още една покупка, което довежда до ръст на вашите продажби.

 


Go Go Web