Онлайн търговия как се прави?

 • On 04.09.2020

В тази публикация ще се запознаете с начините за провеждане на онлайн търговия.  Колко пъти сте се питали  какво ли е да идват шари от интернет? Печели ли се от онлайн магазин? Какво да продавам в интернет? Как се създава успешен онлайн магазин? Ще видите в примери как може това да бъде постигнато.

Да започнем с понятието онлайн търговия.  Ако някога сте продавали непотребни вещи или старата си кола то Вие вече сте се докоснали до продажбите и знаете какво хубаво усещане носи добре завършената сделка. Онлайн или иначе казано в интернет е почти същото. С разликата че не виждате клиента очи в очи. В интернет важат същите пазарни правила както и в реалния свят – правила на търсене и предлагане.

Пример: Детето ви вече е пораснало и дадени играчки вече не го интересуват а на вас ви заемат място. Пускате ги в сайт за малки обяви и някой ги купува.  Това е онлайн търговия а Вие сте от страната на предлагането.

Как да си направим сайт за продажби и онлайн търговия?

Вече сме запознати какво е онлайн търговия нека сега да разберем как да я практикуваме със собствен онлайн магазин.  Собствен онлайн магазин представлява софтуер който работи за вас когато се въведе конкретно име на сайт.

Пример: Имате идея а магазин за дрехи. Искате магазина да се казва markovidrehitedi.com  Когато въведете в браузера markovidrehitedi.com ще се покаже вашия сайт за продажби още наричан онлайн магазинът Ви..

Нека поясним, че има няколко начина това да се случи и да разгледаме положителните и отрицателни страни на всеки един от тях за да може сами да вземете решение кой е правилния вариант за вас.

Какво е онлайн платформа за електронна търговия?

Когато магазинът Ви е част от друг сайт. Платформите са два вида.

 1. Споделен “пазар” , където се регистрирате и отваряте онлайн магазин с вашия профил. Там потребителите на тази платформа чрез тяхната търсачка достигат до вашите продукти. Плюсът е че достигате до повече потребители без много усилия, но минусът е че това е най-ограниченият вариант за промени по визия или функционалност.Най-често промените се ограничават до това да си качите логото.
  • Пример: ebay
 2. Споделен “облачен софтуер”, където след регистрация в техния сайт използвате готов облачен софтуер за управление на магазинът. Плюсът в този вариант, е че имате панел за управление, имате възможност магазинът Ви да отговаря на собственото си име в нашия пример на markovidrehitedi.com. Минусът е че не можете да надграждате или променяте почти нищо по визията или функционалността самостоятелно а се разчита единствено на предложените от платформата опции.
  • Пример: Shopify

Докато за начинаещия търговец това не е от голямо значение, добре е да се премисли от самото начало какво да се направи така че когато магазинът заработи да не се налага да се мести платформа  или адрес.

При наличие на продаваеми продукти на добра цена и поръчките не престават,  идва момента в който се налага разширение, подобрение или някаква интеграция с външни услуги като например складов софтуер, платежен метод виртуален ПОС терминал с вашата банка и други. Ако при стартирането е избран вариант със споделена онлайн платформа в този момент се оказва че Вие имате работещ магазин който не можете да променяте и се налага да преминете на собствен онлайн магазин, което довежда до повторно закупуване на софтуер и сървърно пространство и заплащане за работата по изпълнение на този нов проект. Друг минус е че утре тази компания може да спре да съществува и всички профили в платформата да бъдат изтрити и това ще е в съответствие с условията за ползване на тази платформа.

Как се прави онлайн търговия със собствен онлайн магазин?

Когато името,  софтуерът за управление и сървърното място са закупени за вас тогава имате собствен онлайн магазин / сайт за онлайн търговия. Това означава, че имате пълен контрол над софтуерната инфраструктура изграждаща магазина ви и можете да надграждате разширявате и променяте всичко без ограничения.  Във вашия магазин ще можете да качвате снимки описание и цена за вашите продукти.

!!! Накратко всичко зависи от това какво търсите да постигнете.

 • Ако търсите бързо и евтино решение в рамките на един ден едни от най-добрите облачните платформи са за вас.
 • Ако търсите стабилно, устойчиво и независимо инфраструктурно решение то самостоятелен магазин  с хост и домейн е вашия избор.

Изисквания за успешен онлайн магазин

След като разгледахме техническата част да се върнем на търговията. В панела за управление на магазина може да се качват продукти и да се виждат поръчките и управляват клиентите. Това е съществената част за управление на един онлайн магазин.

Публичната част, там където са вашите клиенти трябва да има няколко важни елемента. Страница тип категория, на която са показани повече продукти от дадена група, продуктова страница с един продукт и възможност за закупуването му, страница “количка” където се виждат всички продукти за които клиентите са натиснали бутона КУПИ или ДОБАВИ в количката и страница “каса” или чекаут (checkout).

За да изглежда добре и да има продажби е необходимо да се направят качествени професионално изглеждащи снимки. Както може би сте видели в големите магазини продуктът е на бял фон и има повече от една снимка за да се разгледа от всички страни. Допълнително трябва да се попълнят характеристиките на продукта, който продавате като цвят размер, тегло.

Пример: Продавате дънкови панталони. Необходими са три снимки. Преден план, заден план и една  много отблизо да се види материята. Характеристиките биха били цвят, материя, произход, марка.

Какво да продавам онлайн?

Ако сега започвате и никога не сте били част от онлайн търговията може да разгледате сайтовете за малки обяви, групите в  социалните мрежи и така ще се ориентирате какво купуват и продават хората. Ще отнеме известно време но постоянството ще Ви даде отговорите на това кои продукти на какви цени се купуват и обявите им изчезват и кои стоят там с месеци.

Водете си записки  с дати. Така може съвсем лесно да се върнете назад и да сравните цените. Звучи логично, но ще се изненадате колко малко хора наистина го правят.

Пример: Една от най-популярните ниши е модната. Тя не се ограничава само с дрехи но те са най търсените продукти.

Как да продавам дрехи по интернет?

Както показахме по-горе има няколко начина да публикувате продуктите си в интернет. Най-добрия вариант когато сте напълно начинаещ е да опитате със сайт за малки обяви където безплатно  може да качите снимки, описание и цената на конкретните дрехи за продаване които имате.  Така ще пробвате дали идеята Ви е реалистична и няма да рискувате нищо повече от времето необходимо за заснемане  и описване на дрехата.

Това важи и за всеки друг продукт и не е частен случаи само за дрехите.

Пример:

 • сайт за малки обяви като olx, bazar
 • facebook  групи за онлайн продажби

След като тествате идеята с един продукт опитайте да качите повече наведнъж.  Ако успеете да продадете и половината значи сте на прав път и е време за създаване на собствен онлайн магазин.